Ez mégsem Amerika

Az európai kosárlabda szívem csücske, persze, hogy kifinomult csapatjáték és vajkezű művészek meg satöbbi, de azért így elnézve a Final Four első meccseit, korai még az amerikai szakírók és NBA-tisztviselők aggódása az európai kosárlabda előretörése miatt.

Jó, hát az USA többnyire nem nagyon komolyan összekovácsolt és látványosan alulmotivált válogatottja rendre kikap a világversenyeken, az is világos, hogy az NBA elitjében is egyre több külföldi játékos van, és hogy az európai klubcsapatok utánpótlásnevelési rendszere is megvillant néhány előnyt az amerikai utca+college rendszerrel szemben. De: az európai elitklubok még mindig nem ütik meg az NBA legalsó régióinak színvonalát sem. Elnézegetve a játékot, lehet itt találni nagy egyéniségeket meg gyönyörű taktikai megoldásokat, de a játékosok fizikai ereje, a játék gyorsasága és intenzitása messze elmarad az NBA-szinttől. Tehát én nem izgulok annyira, mint VL kolléga.

Az európai topcsapatokban bizony harmadvonalbeli, az NBA-ből kibukott amerikaiak a meghatározó játékosok: az alaszkai Trajan Langdonre emlékszik még valaki a Clevelandből? Ma a CSZKA Moszkva egyik legjobbja. Marcus Goree csak a CBA-ig jutott, és ő is meghatározó embere az idei Final Four legnagyobb esélyesének. (Viszont Viktor Krjapa, aki fantasztikusan játszott az orosz válogatottban, de a Chicago Bullsban szinte alig állt föl a padról, a CSZKA-ban sem alakít fényesen.) A másik döntős, a Maccabi legjobb dobója Terence Morris a Houston Rocketsnél bukdácsolt két évet, meg egy szezont az Orlandónál, de kirúgták. Az irányító, Will Bynum  15 meccsre volt jó az NBA-ben, aztán kibukott. Az uruguayi Esetban Batista két szezont nyomott a nem túl bivaly Atlanta Hawksnál, nem érte el a kétpontos meccsátlagot, aztán még a mostani szezonban egyetlen meccsen pályára lépett a Boston Celtics tagjaként, dobott hét pontot, de a szerződését nem hosszabították meg, ment Izraelbe. Marcus Fizert pedig jól ismerjük a Chicago Bulls kispadjáról, tehetséges power forward volt, de Elton Brand mellett nem sokat játszott, 2004-ben átpasszolták a Millwaukeenak, onnan a New Orleans Hornets, komoly magatartásbeli problémák, és kirúgás. Most masszív tízpontos embere a Maccabinak.

Jó, oké, a CSZKA bemutatómeccsen elkapta a LA Clipperst, meg tudunk hasonló eredményeket mondani még, meg hogy záródik az olló és satöbbi.

De egy NBA-meccs összehasonlíthatatlanul szikrázóbb, szórakoztatóbb, magasabb színvonalú, na, mint az Euroliga.

Az eddigi meccsek alapján nekem úgy tűnik (és mondom, nincsenek az állítást alátámasztó kutatásaim, szakértői véleényeim, ez egyszerű tévénézői fölfedezés) , hogy főleg center- illetve palánk alatti játékban látszik nagy európai lemaradás. (A palánk alatti játék a pontosabb megfogalmazás, mert a klasszikus centerjáték egyre kevésbé jellemző, a power forwardok - nem vagyok hajlandó erőcsatárnak tükörfordítani, inkább legyen magas bedobó - korszakát éljük.) Persze, itt kell a legtöbb izom, itt múlik a legtöbb a fizikai adottságokon. Az ügyes és erős magas embereket szinte mind begyűjti az NBA, látványosan lassúk az európai klubok emberei 206 centi fölött. A védőposztokon szerintem sokkal kisebb a különbség.

2008.05.04. 00:53 Jordán-Levegheő Mihály | 9 komment Címkék: európa cszka euroleague2008 maccabi

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakoljteiscsorike.blog.hu/api/trackback/id/tr30452862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pilaf · http://tompa.blog.hu/ 2008.05.04. 10:29:09

az európai kosárladba előretörése már rég megtörtént.. Nowitzki,Parker,Peja,Bargnani,Diaw,Gasol,Hedo stb..azért ha mind a 46,nba-ben játszó európai otthon játszana,akkor sokkal kisebb lenne a különbség.. így nyílván szar az euroliga,ez nem kérdés.

Hummer 2008.05.04. 12:00:15

NBA vs Euroliga? NBA győz látványban, szórakoztatásban. Az üzlet, szerintem a sporthoz jóval kevesebb köze van, mint az európai játéknak. Látott már ott valaki komoly csapatjátékot? Csináld meg egy az egyben, ha nem megy passzolj! Látott már ott valaki egy üres blokkot? Néha az európai játékosok alkalmazzák. Igen, valóban az NBA-ből "kibukott" amarikaiak jönnek át ide. Ott nem volt megfelelő a fizikai adottságuk a szórakoztatáshoz. Átjönnek és kénytelenek játékrendszerbe beilleszkedni, tanulni a figurákat stb... Ezáltal szerintem jobb játékosok lesznek. Mondom ezt úgy, hogy nem láttam egyik elődöntőt sem. Ez az általános véleményem.

Anr 2008.05.04. 12:20:34

a kinai NBA-orl is lehetne poszt

gvark 2008.05.04. 12:47:36

Én nem látom olyan biztosnak, hogy mondjuk egy CSZKAnem lenne képes legalább 4-5 NBA csapatot megelőzni ha mondjuk ott játszana le 82 meccset. Mi itt az NBA-ből mindig az elit szintet látjuk, és csak nagyon ritkán láthatunk olyan "fantasztikus" meccseket mint pl. egy idei Memphis-Milwaukee. Mondhatom, nem egy leányálom végignézni egy ilyen fiaskót. Mindenesetre az sem véletlen, hogy a Phoenix, meg a Toronto, akik átvették európai csapatok szervezetségét sokkal jobban teljesítenek mint várnánk. Mint azt világversenyeken is láttuk, a szervezett kosárlabda sokszor győz az iso és pick-and-roll szintjéig leegyszerűsödő kosárlabda ellen.
Azt meg hogy ki bukott ki az NBA-ből nem mindig igaz. Pl. Langdon kapott volna szerződést a ligában, de saját bevallása szerint nem ért neki annyit az NBA. NCAA-ben sztár volt és nem tudott átállni arra, hogy az NBA-ben eleinte nem lesz az (ellenpéldaként ott van az egyetemi csapattársa, Shane Battier aki türelmesen végigmászott a ranglétrán). De van olyan NBA játékos aki korán bukott aztán lett "sztár" (pl. Ben Wallace), vagy aki bejárta Európát mielőtt az NBA-ben 12 pontokat szórna meccsenként (Anthony Parker-Toronto).

AP (törölt) 2008.05.04. 13:23:45

Európában viszonylag kevés colos néger termelődik, ennyi a legfőbb ok.

ody 2008.05.04. 14:48:50

érdekes megfigyelni a szemléletváltást az NBA-ben is. számolások, statisztikák, legjobb hatodik ember dijak, játékos lottó kisorsolási sorszámok, tripla duplák... a mérkőzések pedig unalomba fulladnak. olyan már egy meccset nézni a szezonban, mint egy wrestlinget. a csapatok lényegében végig hancúrozzák az első három negyedet, meg van minden beszélve(?), jól érzik magukat a játékosok. azután az utolsó 5 percben beállitják a 4-5 pontos különbséget, ami általában megfelel az erőviszonyoknak. egyre csökken az NBA csapatok nimbusza, városok, tulajdonosok igyekszenek szabadulni a csődtömegektől. nem csoda, hogy a szurkolók szivesebben járnak a (mindigis népszerű) egyetemi csapatok meccseire, ahol minden mérkőzés presztizs, nekem felidézve kicsit a múlt századból az európai szellemű amatőr kosárlabdát...

hhatvan 2008.05.04. 22:17:28

Akkor most a sport1 en mi ez a gyenge színvonal ;) Jó a meccs...

gastro, missing in action 2008.05.07. 13:57:19

Dominique Wilkins?! csak, hogy az én korosztályamból is mondjak valakit....
süti beállítások módosítása