Kezdődik a playoff, de a két első kiemelt csak bemelegít

Elérkeztünk a kieséses szakaszhoz, a tét a 4 közé jutás. Elsőként a női mezőny legjobb 8 csapata küzd meg az elődöntőért.

Akik már kiestek: Brazília (bár nem vártunk tőlük sokat, de azért az még nekünk is nagy meglepetés, hogy csak a mindkét csapat számára tét nélküli, fehéroroszok elleni meccset tudták behúzni), Lettország (továbbjutónak vártuk őket is, de az utolsó fordulóban kikaptak a dél-koreaiaktól a ki-ki meccsen), Új-Zéland és Mali (két utóbbi csapat búcsúja viszont papírforma).

Akik maradtak: Ausztrália, USA, Oroszország, Kína, Fehéroroszország, Spanyolország, Dél-Korea, Csehország.

Kína-Fehéroroszország: A kínaiak továbbjutása várható volt, azonban mindenképp meglepetés, hogy a spanyolok előtt és az amerikaiak mögött becsúsztak a csoport második helyére. Elérték ezt azzal, hogy leverték az első fordulóban a még nem teljesen formába lendült spanyol válogatottat. Ez a siker most kamatozik, és könnyen lehet, hogy elődöntőt ér. Legjobbjuk Miao, aki 18 pontos átlagot hozott eddig, remek dobószázalékokkal (büntik 90%, 2pontosok 57%, triplák 45%), utána a 195centis center, Chen a legeredményesebb, aki még meccsenként 10 pattanót is szed. Mindenképp esélyesek az elődöntőbe jutásra.
A fehéroroszok összerakott, kiegyensúlyozott játéka, és csoportharmadikként biztos továbbjutása hatalmas siker a számukra és döbbenet számunkra. Mindkét fontos ellenfelüket simán megverték (Korea, Letto.), és így az utolsó forduló előtt bebiztosították a 3. helyüket. Nem erősségük a pontszerzés és a dobás (35%-kal dobnak mezőnyből), viszont nagy termetű, erőteljes centereik (Leuchanka, Kress) révén igen hatékonyak a palánkok alatt.
Tippünk: +10 Kína.

Ausztrália-Csehország: Az Opals biztosan nyerte csoportját, legkisebb különbségű győzelme is 15 pont volt, a papírformának megfelelően. Valószínűleg még az elődöntőben sem kell nagyon izgulniuk, kimondhatjuk, jobbak a cseh lányoknál. A prímet a Jackson-Taylor-Batkovic trió viszi (3-an együtt dobtak 223 pontot és leszedtek 114 pattanót), Jackson lassabb kezdés után belejön, a letteknek 26 perc alatt már 30-at szórt. Taylor a vb-hez hasonlóan nemcsak eredményesen, de nagyon hasznosan is játszik (ő szerezte a legtöbb labdát). Mindenesetre a döntőre előretekintve, mindenképp javulniuk kell a kinti dobások tekintetében (jelenleg 31%), hogy legyen esélyük az amik ellen.
A csehek teljesítették a minimális elvárást, bejutottak a 8-ba, igaz a szerencsés sorsolásuknak köszönhetően ehhez csak Malit és Új-Zélandot kellett megverniük, ez nem jelentett gondot nekik. Sajnos itt azonban véget is ér számukra a torna (ill. játszanak az 5-8-ért). A nagyok ellen már a csoportjukban sem volt esélyük (USA -40, Kína -16, ESP -19), az auszik ellen sem lesz. Már 25-ször leírtuk, hogy legnagyobb erényük a csapatuk, ennek megfelelően bár a számok alapján Vitecková és Machová a legjobb, de igazából nem lehet nagyon kiemelni senkit sem.
Tippünk: +20 Ausztrália.

Egyesült Államok-Dél-Korea: Az amerikaiak természetesen még az ausztráloknál is simábban hozták az első helyet csoportjukban, így valszeg már semmi akadálya nem lehet az álomdöntőnek. Az új-zélandiak úszták meg ellenük a legkisebb veréssel, őket "csak" 36 ponttal alázták. Minden meccsükön legalább 93 pontot dobtak, viszont csak egyszer kaptak 60 fölött. Mivel mind a 12-en extraklasszisok (ezért nem is emelünk ki senkit), megtehették, hogy az eddigi 5 meccsen a legtöbbet játszó játékosuk (Thompson) is csak 102 percet volt pályán összesen. Gyorsak, agresszívak, fizikai fölényben vannak és mindehhez még jól is dobnak. Csak az ausztrálok szoríthatják meg őket, de az eddig látottak alapján most náluk is jobbak.
A koreaiak 7. a világranglistán, és bár azt hittük, hogy ennek ellenére kiesnek majd, végül a sorsdöntő meccset aránylag simán behúzták a lettek ellen az utolsó fordulóban, így bejutottak a 8-ba. A csehekhez hasonlóan azonban ők is halálra vannak ítélve, iszonyatos lesz nézni, hogy milyen fizikai különbség lesz majd a két csapat között. Az eddigi 5 meccsen nagyságrendileg feleannyi pattanót szedtek, mint az amerikaiak... A várakozásoknak megfelelően inkább kintről tűzelnek, 10 mezőnykísérletükből 4 tripla, a palánk alatt kb. olyan erőszakosak, mint mondjuk Ernő, vagy Pau (mindenki a maga mezőnyében).
Tippünk: +40 USA.

Oroszország-Spanyolország: A nap egyetlen, ám kétségkívül nagyon ígéretes rangadója. A legutóbbi EB első és második helyezettje, toronymagasan a két legjobb európai csapat. Az oroszok a várakozásoknak megfelelően jöttek be az ausztrálok mögött a csoport második helyére. Régi hagyományaikhoz híven az elején nyögvenyelősen indultak (már a felkészülési meccseken is látszott, hogy akadozik a gépezet), 5-tel verték a letteket, a koreaiakat, 6-tal a fehéroroszokat, de várható, hogy a csúcsformájukat a kieséses szakaszban hozzák majd. Meglepetésre legeredményesebb játékosuk a frissen orosszá lett Becky Hammon, aki egészen kiválóan céloz a mezőnyből, a vonalról meg egyenesen hibátlanul. Korstin egyelőre tartalékon, a pluszokat Schegoleva, Abrosimova és Osipova hozza, akikre nagy szükség is van, mert Stepanova viszont kritikán aluli (7 pont sincs az átlaga, 30%-kal dob mezőnyből, 62-vel a büntetőről, és 6 pattanót sem szed meccsenként). Kulcskérdés lehet az ő esetleges feljavulása.
A spanyolok nagyon ráfaragtak azzal, hogy kikaptak az első fordulóban 3-mal a kínaiaktól. Most aztán izmozhatnak az oroszok ellen, akiktől kikaptak az EB-döntőben. Viszont júliusban megverték őket egy 20-assal Moszkvában egy felkészülési tornán. És ott ráadásul nem volt Valdemoro. Itt viszont van, és Lauren Jacksonhoz hasonlóan ő is halványabb kezdés után kezd belejönni. Montanana után ő a csapat pontgyárosa, ketten kiemelkednek ebben a tekintetben. Mivel a palánkok alatt hátrányban lesznek az oroszokkal szemben, így létfontosságú a számukra, hogy javuljanak a dobószázalékokat illetően, főleg a kinti dobások terén. Bár nagyjából minden játékosuk tud hármast dobni, jelenleg csak 31%-nál tartanak a triplákat illetően, ennél tutira több kell majd az elődöntőhöz.
Tippünk: Hosszabbítás! Aztán nem tudjuk.

2008.08.19. 07:22 bzsozsi | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakoljteiscsorike.blog.hu/api/trackback/id/tr1622449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása