Feketék között sok európai

Nem kenyerünk egyhetes ESPN-elemzéseket promótálni, de J. A. Adande május 25-én írt egy nagyszerűt, amit mindenképp fontosnak tartunk idelinkelni a döntő előtt, már csak azért is mert visszacsatol kedvenc "Jönnek az európaiak! Jönnek az európaiak!" topikunkhoz.

Adande nagyjából azt fejtegeti, hogy a Lakers az NBA történetének legeurópaibb bajnoka lehet. A szerző nagy fölfedezése pedig az, hogy nem csak Vujacic, Gasol, Radmanovic és Turiaf európai, de maga Kobe Bryant is, aki 13 éves koráig Európában élt, és tanult játszani. A másik eredeti gondolat (és ilyesmi tényleg szökőévenként fordul elő sportelemzésekben), hogy az európai kosarasok fejlettebb játékintelligenciájukat nem csak a már ezerszer bemutatott tényezőknek - profi csapatjátékosoknak nevelődnek nagyon kis koruktól, óriási edzésmennyiséggel, míg Amerikában még a főiskolai bajnokságban sem jut idő a szofisztikáltabb csapatmozgások gyakorlására - köszönhetik, de ott van még a futballfaktor is, hogy tudniillik Európában mindenki focizik, ezáltal rendkívül bonyolult csapatstratégiákat gyakorol.

Túllicitálva Adandét hozzátehetném, hogy még Luke Walton is európai típusú játékos, annak ellenére, hogy sosem töltött hoszabb időt Európában. Walton apja minden idők legfineszesebb centere volt, káprázatos játékintelligenciát örökölt a gyerek. Egyéb képességei messze elmaradnak az apjáétól, de európai típusú kosárkultúrát tett magáévá, az zicher.

Amikor a Lakers nagyon jól játszik, akkor kifejezetten jugoszlávos.

Egyébként az ESPN elemzői konszenzusa sima Lakers-győzelmet jósol a döntőben, és eddig az elemzői konszenzus mindig jól jött ki.

2008.06.02. 01:42 Jordán-Levegheő Mihály | 10 komment Címkék: espn lakers bryant gasol vujacic radmanovic turiaf

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakoljteiscsorike.blog.hu/api/trackback/id/tr27498631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gringow 2008.06.02. 11:15:55

A Lakerst már láttuk ebben a rájátszásban majdhogynem végig jól játszani egy egész meccsen, a Celtics pedig csak 1-1 negyedre hozta azt a körbecsodált játékot, amin hüledeztek a szakértők az alapszakasban (mj: gyengébb keleti csapatok ellen javarészt).

A Cavs elleni utolsó meccset be lehet úgy állítani, h Pierce felnőtt a nagyokhoz, tradíciók, klasszikjáték, stbstb... ennek ellenére a csapatjáték totális csődje volt az egész meccs részükről - CLE részről minden meccs az.

Nekem is a Lakers tűnik most a jobban kirakott puzzlenak.

d

szabika 2008.06.02. 11:37:55

Azért én még nem írnám le a Celtics-et.... És az sem igaz, hogy az alapszakaszban csak a keleti gárdák ellen villogot. Azért simán bucira verte a Texas Triangle-t, ami elég régen sikerült keleti csapatnak. Szoros lesz ez a párharc. Sok minden fog múlni Odom-on, és Fisher-en.

Ez Van :) 2008.06.02. 12:28:23

Azért a foci összetett mozgását kár belekeverni ide... köze nincs a kettőhöz egymásnak.

Tex Winter 3szögében mit csinál a maradék két ember...

saq 2008.06.02. 13:05:10

szerintem a focival egyfajta gondolkodásmódra utaltak.

tényleg látszik egyébként. szoktam frizbi ultimate-t játszani, az nagyjából olyan mint az amerikai foci, csak nincs fizikai kontaktus, és kurvára látszik, hogy ki focizott gyerekkorában meg ki nem. teljesen máshogy mozogsz, meg máshogy látsz a pályán, mint a bénák :DD

Ez meg mi? 2008.06.02. 14:02:47

Nagy marhasag ez. Magic es Bird egesz jol atlatta a jatekot foci nelkul is, hogy csak ket olyat emlitsek, akik jatekintelligenciaban a donto ossze tagjat kacagva verik...

Lebron 2008.06.02. 14:23:35

Játékintelligencia itt is és Amerikában is megvan. Nem azzal van a baj. Mentalitásban teljesen más az USA. Az edzéstechnikák, támadási sémák, alapvető felkészítések teljesen különböznek Európában. Itt valóban csapatszellemet oktatnak, magam is szemtanúja voltam, ahogy egy meccsenkénti 30-40 pontra képes védőt ültetett az egyik főiskolai csapat edzője kispadra pontosan azért, mert megölte a többiek játékát. Itt egyszerűen nem ez kell, itt nem kell senkinek Jordannek lennie, nem ezt kéri a közönség. És ez a lényeg, hogy a nézők, azaz mi, mit vagyunk hajlandóak megvenni. A kosárlabdát mint csapatsportot megvesszük, de a sztársportolókra már nincs ingerünk. Ezért nincs is nálunk one man show. Persze vannak minden csapatban tehetséges emberek, de soha nem róluk szól a meccs.
Ez a focis dolog ez elég nagy általánosítás, nem hiszem, hogy most akkor minden kosarasnak előbb fociznia kéne, hogy lásson a pályán. Ez is egy készség, ami fejleszthető, és valakinek így fejlődik, valakinek úgy.
Visszatérve természetes, hogy a csapat, ha tényleg jól együttműködik, mindíg képes lesz felvenni a harcot az egyéni tehetségekkel. Ezt tényleg láthatjuk már pár éve, mióta az USA válogatottját rendre kloffolják szénné a más országok válogatottjai.

szpa 2008.06.04. 11:57:07

Lakers masszivabb, PJ tudni fogja hogyan kell nyerni. Doc R pedig szimpatikus edzo, de még zsenge 1 dontohoz. Kiváncsi vagyok h ez a Lakers meddig fogja uralni a ligát, Fisheren kivül mindenki 30 alatti

Ez meg mi? 2008.06.04. 14:03:13

Addig uraljak, amig Stern akarja...
süti beállítások módosítása