A legkisebbek a legnagyobbak közt

Most, hogy  a legnagyobbak - játékban, nem méretben - gyűrik egymást a konferencia-döntőkben, eljött az ideje, hogy megemlékezzünk a legkisebbekről - méretben, nem játékban. A válogatási elv igen egyszerű volt, kiválasztottam a 175 centis (5’9”) magasságot, ez alatt kerestem meg a legjobb NBA játékosokat. (Meg kell jegyeznem, hogy Magyarországon régebben(?), ha valakit kadett korában 185 alá prognosztizáltak, azt a legtöbb egyesülettől elzavarták. Mi persze annyira jók vagyunk kosárlabdában, hogy ezt is megtehetjük.)

Az NBA-ben jelenleg két játékos van 175 alatt, az 5’9”-en feltüntetett, de valójában csak 5’7.75” (172 cm) magas Nate Robinson és mindjárt az NBA történetének második legalacsonyabb játékosa, Earl Boykins, aki masszív 165 centi magasból kémleli a világot. Miután ezeknek a játékosoknak nem csak extra-szupertehetségesnek kell lenniük ahhoz, hogy bekerüljenek az NBA-be, de a méreteikből fakadó előítéletekkel is meg kell küzdeniük, nem kívánok minőségi sorrendet felállítani a miniatűr óriások között, így ligába lépésük időrendjében ismertetem őket.

Calvin Murphy

A 175 centi magas Murphy 1970-től 1985-ig szaggatta kegyetlen sebességgel az NBA parkettáit. Az akkori San Diego Rockets a draft második körének első helyén választotta, amit a hihetetlen tehetséggel megáldott Murphy busásan meg is hálált. Murphy-t mint kitűnő védőt és félelmetesen pontos kezű dobót ismerhette meg a közönség. Utóbbit mi sem jelzi jobban, minthogy egészen 1994-ig, Hakeem Olajuwon tizedik Rockets-es szezonjáig ő volt a klub legtöbb pontot szerző játékosa. Büntető százalék tekintetében harmadik a liga örökranglistáján (89.2%), a ’80-81-es szezonban pedig félelmetes, 95.8%-os pontossággal bírt a vonalról „hajigálni”, felállítva a legtöbb egymás után bedobott büntető (78) csúcsát is. Ebben az évben amellett, hogy 57 pontot ejtett a Spurs ellen, egészen az NBA döntőig vezérelte csapatát, ahol a Larry Bird-féle Boston Celtics állta útjukat. Az egyszeres All-Star játékos (1979) 17.9 pontos és 4.4 gólpasszos átlagokkal vonult vissza ’85-ben, a Rockets ezzel egyetemben 23-as számú mezét is kivonta a forgalomból, majd 1993-ban beválasztották a Basketball Hall of Fame-be. További érdekesség, hogy Murphy Shawn Kemp elődjének tekinthető abból a szempontból, hogy sikerült 14 gyereket gyártania 9 különböző anyának (és ebből csak egy volt a felesége). 

Michael Adams

Adams ugyan 5’10”-es (178 cm) játékosként szerepel a nyilvántartásokban, azonban élek a gyanúperrel, hogy a valóságban ő sem érte el a hivatalos magasságát. Minden esetre a Kingsben és Bulletsben pattogtató zsebrakéta mindenképpen ide kívánkozik listánkra, mivel ő a valaha volt legalacsonyabb játékos, aki tripla duplát (három statisztikai kategóriában kétszámjegyű teljesítmény) ért el. 1991-ben kétszer is sikerült ezt kiviteleznie, igaz előbbi a „triple bumble” kategóriába esik, 17 pontja és 10 gólpassza mellett 10 eladott labdát vésetett a statisztikai lapra. Megjegyezném, hogy triple bumble-t is csak a legnagyobb játékosok szoktak összehozni (Barkley, Drexler, Hill, Kidd, Duncan, Pierce, Howard, vagy éppen Ming), mivel mindenki mást az ötödik eladott labda után az öltözőig zavar az öltönyös úriember a pad mellől. Második tripla duplája sokkal szebbre sikerült, a New Jersey Nets ellen 45 pontja mellé 11 lepattanót és 12 gólpasszt gyűjtött. Ez és az egész 1990-91-es szezonban nyújtott kiváló teljesítménye (26.5 ppg, 10.5 apg) 1992-ben egészen az All-Star-ságig repítette. Tíz éves NBA karrierje során 14.7 pontot és 6.4 asszisztot átlagolt és máig a liga legjobbjai között van a hárompontos kísérletek és dobások számában.

Spud Webb

Anthony Jerome Webb az egyik leghíresebb a kisemberek közül az NBA-ben, köszönhetően 1986-os Slam Dunk győzelmének. A 168 centis (5’7”) Webb Dominique Wilkinset győzte le a zsákolóverseny döntőjében, aki Webb elmondása szerint korábban nem is látta zsákolni atlantai csapattársát. A harmadik legalacsonyabb NBA játékosként számon tartott Webb 1985 és 1992 között 12 évet játszott az NBA-ben (9.9 gólátlag) és noha Hawks játékosként vált ismerté, de kezdőként csak a Sacramento Kingsben lépett rendszeresen pályára ’92 és ’95 között. Általános vélemény, hogy Webb a zsákolóversenyen nyújtott teljesítménye miatt túlértékelt volt, *védekezésben mindig nagy kockázatot jelentett, és pontszerzőként, vagy labdaosztóként sem tudott igazán nagyot alakítani. 

*Az ő idejében az NBA-ben a zónavédekezés nem volt megengedett, így az alacsony irányítókat be lehetett vinni a palánk alá, ahol a magasabb irányító aztán könnyen érvényesíthette testi fölényét.

Muggsy Bogues

Tyrone Curtis Bogues a valaha volt legalacsonyabb NBA játékos a maga 160 centijével (5’3”), mégis számos fórumon őt tartják ez egyik legjobb kisembernek az amerikai topligában. Ez persze köszönhető a híres Space Jam című filmben nyújtott alakításának is, ahol többek között tőle és csapattársától Larry Johnson-tól lopják a földönkívüliek kosárlabda képességüket, akik a Bugs Bunny oldalán pályára lépő Micheal Jordan fémjelezte csapattal játszák a (képregény-)világ sorsát eldöntő kosármeccset. A Wake Foresten utolsó évében 14.8 pontot, 9.5 gólpasszt, 3.8 lepattanót és 3.9 (!) labdaszerzést jegyző Bogues 1986-ban világbajnok lett a Team USA színeiben. A kis méretei mellett félelmetes sebességgel és labdaérzékkel megáldott játékost ugyanezen évben a Washington Bullets tizenkettedikként választotta a drafton, ahol a 231 centis (7’7”) Manute Bol csapattársa lett. Bogues 14 szezont húzott le a ligában, mellesleg sokkal eredményesebbem a nála 71 centivel magasabb Bol-nál, 5 csapat színeiben, de a Charlotte Hornets generálisaként vált igazán ismertté. Alonzo Mourninggal és Johnsonnal a liga egyik legizgalmasabb trióját alkották az akkor induló dél-karolinai csapatban, hihetetlen népszerűségnek örvendve. A 7.7 pontos, 7.6 gólpasszos és 1.5 labdaszerzéses karrier átlaggal rendelkező játékos mindmáig a Hornets színeiben a legtöbb percet, gólpasszt és  labdaszerzést jegyző játékos, aki nem mellesleg 1996-ban kiosztott egy sapkát Patrick Ewing-nak (213 cm). Bouges állítása szerint középiskolában tudott zsákolni is, valamint amikor 2005-ben a Charlotte Sting WNBA csapat edzője volt, közel 8 centivel volt alacsonyabb a csapat legkisebb (női) játékosánál. 

Earl Boykins

Boykins alulról a második magassági listánkon 165 centis (5’5”) alacsonyságával, aki még az Eastern Michigan egyetem színeiben 26.8-as pontátlagával második volt az NCAA ranglistáján végzős évében. A „double digit midget” névre elkeresztelt, roppant ponterős (legjobbja 15.2 pont 28.3 perces átlaggal) Boykins 10 NBA szezonja alatt nyolc csapatnál fordult meg, de csak a Denverben láttak benne annyi fantáziát, hogy hosszú távú szerződést ajánljanak számára. Boykins több alkalommal is 30 pont fölé jutott már egy meccsen, 36 pontos karriercsúcsát kétszer is elérte, azonban a korábban már említett post up-tól való félelem nyomán sok csapat nem szívesen lát egy ekkora játékost keretében.


Tény, hogy ha Boykins a pályán van, nem ajánlatos emberfogást védekezni, azonban a padról gyors játéka és még gyorsabb dobómozdulata révén olyat tud hozzátenni csapata játékához, amire csak a legnagyobbak képesek. 2005-ben a Nuggets játékosaként felállította a legtöbb hosszabbításban szerzett pont rekordját, amikor is Sonicsot kergette őrületbe 15 pontjával (Gilbert Arenas azóta ezt megdöntötte 16-tal). A mindössze 60 kilós, mondhatni gyerek testű Boykins, több forrás szerint is 140 kilót tud fekvenyomni.

Nate Robinson

A 2005-ös draft 21. választottjaként a Sunshoz, majd onnét New York-ba kerülő Nate Robinson köszönhetően 110 centis súlypontemelkedésének, illetve 172 centis magasságának 2006-ban megnyerte a zsákolóversenyt. A döntőben a 20 évvel korábbi bajnok Spud Webbet ugrotta át (amúgy meglehetősen egyszerű) húzása közben, ezzel elnyerve közönség teljes szimpátiáját. A végzős középiskolai évében 17.9 ppg-t, 7 rpg-t, 7 apg-t és 2 spg felvonultató játékosnak a Washington Huskies eredetileg amerikai football ösztöndíjat adott, úgynevezett „walk on”-ként jutott be a kosárcsapatba, majd később került át a kosárlabda ösztöndíj programba. Jelentős amerikai football múltja, illetve gyanítható szteroid használata, meg is látszik testfelépítésén (82 kg). Utóbbira közvetett bizonyítékként szolgálhat az is, hogy a ligában eltöltött három éve alatt kétszer sikerült verekedésbe keverednie különböző játékosokkal. Mindemellett a Knicksben 208 meccsen 48-szor lépett kezdőként pályára, dobóátlaga eddig folyamatosan növekszik (ebben a szezonban 12.7), ha előkészítőként is jeleskedni tudna (2.9), illetve viselkedése is rendbe lenne, hosszú távon is igazán hasznos játékossá válhatna az NBA-ben. A zsákolóversenyek mellett eddigi legemlékezetesebb momentum az volt, amikor 2006. november 20-án piszok nagy blokkot osztott ki a nála 57 centivel magasabb Yao Mingnek.

2008.05.22. 11:32 mdi | 10 komment Címkék: nba törpék kicsik calvin murphy michael adams spud webb muggsy bogues earl boykins nate robinson

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakoljteiscsorike.blog.hu/api/trackback/id/tr64482032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZIDANE 2008.05.22. 19:08:09

van ez így! Steve Nash miért maradt ki? ö sem több, mint 170. vagy igen?

kapcsoló 2008.05.22. 19:24:52

de jó kis összeállítás ez.
Anthony Jerome Webb (nem ismertem) pedig szájtátás részemről. 168 cm, és milyeket húz már be? milyen rugói voltak? eszméletlen.
most már értem a "white man can't jump" dolgot.

bög 2008.05.22. 19:39:18

zidane: valszeg azért, mert 191 cm magas

bög 2008.05.22. 19:40:28

amúgy vicces, hogy némelyik játékos mekkorának néz ki a pályán. Kobe-n röhögök mindig, kétméteres, százkilós ember, és egy pálcikaembernek tűnik a tévéközvetítésben.

pupak 2008.05.22. 20:38:43

na az a nem semmi 178cm-es magassággal tripla duplát csinálni...

voltkosaras 2008.05.22. 20:40:01

Nem tejlesen igaz ez sem: "white man can't jump"

En ismertem egy 172cm sracot aki szinten tudott zsakolni es feher volt. Ismertem egy masikat aki 180cm volt es o is. Ismertem egy 215-ost aki alig :)

pupak 2008.05.22. 20:48:05

rengeteg magyar srácot láttam főleg streetballokon akik nagyokat zsákolnak és az NB1 kapujába sem jutnak el. Mer itt magyarországon még a válogatás sem működik jól.

kapcsoló 2008.05.22. 21:10:57

#voltkosaras
nyilván nem...de abban egyet érthetünk, hogy ez egyáltalán nem jellemző. ha egy ilyen "magas" ember mondjuk előttem csinál egy húzást minden flikflak nélkül, az a legkevesebb, hogy libabőrös leszek...de leginkább beszarok.

az a film pl. nekem nagyon tetszett.
én erre próbáltam utalni.

Zsaner 2008.06.18. 17:14:38

Én is tudtam, pedig csak 168 centi vagyok.
süti beállítások módosítása