Fab Five

Egy korábbi posztban felmerült Chris Webber és az ő híres időkérése. Ennek kapcsán szót ejtenék a Fab Five-ról, aminek tagjaként CWebb elkövette az ominózus marhaságot. A Fab Five (a kosárlabdában), a University of Michigan 92-93-as csodacsapatának kezdőit jelöli. 1991-ben a Michigan-i egyetemnek sikerült öt nagyszerű újonc (végzős középiskolás) játékosra rátennie a kezét. A Chris Webber, Jalen Rose, Juwan Howard, Jimmy King és Ray Jackson alkotta kezdőötös, addig és azóta is példátlan módon az NCAA Tournament döntőjébe jutott, majd ott 92-ben a Duke-tól, 93-ban a North Carolina-tól kikapott.

Előbbi verség kevésbé volt fájó a játékosok számára, elmondásuk szerint a Duke jobb csapat volt, azonban az NC-t meg kellett volna verniük. Ebben akadályozta meg őket CWebb ominózus időkérése. Az utolsó percen belül 2 ponttal ment a Tar Heels, a Michigan támadott, amikor is Webbert a jobb oldalvonalon csapdázták. Chris időt kért, ami remek döntés lett volna, ha lett volna még erre lehetősége a Wolverines-nek. Mivel azonban nem volt, az North Carolina büntetőzhetett, ezzel bebiztosítva a győzelmet.

Érdemes megjegyezni, hogy a Fab Five tagjai közül négyen jutottak az NBA-be, Webber és a máig is (minimálisan) aktív Howard All Star lett, Rose is igen sikeres profi pályafutást tudhat maga mögött, Jimmy King is lehúzott pár évet a ligában, míg Jackson csak a CBA-ig vitte. Kapcsolódó érdekesség, hogy utólag törölték a FAB Five minden eredményét egy 1996-ban kirobbant botrány miatt. Kiderült, hogy a Michigan egyetem támogatói hosszú éveken keresztül pénzt és más juttatásokat biztosítottak leendő és már aláírt játékosaik számára, többek között Webber is mintegy 480.000 dollárhoz jutott ilyen formán 14 és 20 éves kora között. Ebben csupán annyi volt a kivetnivaló, hogy az egyetemi sport Amerikában szigorúan amatőr, még egy hamburgert sem fogadhatnak el a játékosok az ösztöndíjukon kívül.

Amúgy az említett játékosok nem nagyon rajongtak a Fab Five elnevezésért, magukat 5 Times-nak hívták.

2008.05.09. 17:32 mdi | 4 komment Címkék: nba botrany michigan ncaa fab five chris webber juwan howard jalen rose

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakoljteiscsorike.blog.hu/api/trackback/id/tr99461636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popovich 2008.05.09. 19:26:22

jo kis post.lehetne hosszabb.

mdi 2008.05.10. 17:20:40

Köszi Popovich. Gondoltam rá, hogy írok még egy-két érdekességet a srácokról, Webber és Howard nagy kevenceim voltak, de itt azért a posztok nagy része elég rövid.

popovich 2008.05.10. 18:56:25

a bullets-ben jatszottak is egyutt egy ideig anno, nem?

mdi 2008.05.12. 05:08:35

Bezony játszottak együtt, sokat vártak a nagy újra egyesüléstől, de sajnos Webber nem a z a kifejezetten nyerő típus. Úgy nézett ki Sacramentoban lehet körülötte egy sokra hivatott csapat (Jason Williams majd inkább Bibby, Peja Stojakovic, Vlade Divac és Doug Christie), nyerni rájátszásban nem igazán siekrült ott sem. A Sixersben már nem is tudom mit gondoltak, mert addigra Webber a 2. (3.?) komoly térdűtétjén is túl volt, ugrani már nem tudott, de azért nekiveselkedtek. A Sixers úgy fiezt neki 19 millió dollárt ebben az évben, hogy már nem is játszik!
süti beállítások módosítása