Euroleague Final4: orosz-izraeli döntő

A pénteki és hétvégi NBA playoff fordulóknál sokkal fontosabb eseményt rendeznek Madridban, a Euroleague Final 4-t. Az előzetes várakozásnak megfelelően Maccabi-CSKA mérkőzést rendeznek vasárnap, de a meccsek szerencsére végig izgalmasak voltak, még ha ezt csak az interneten lehetett követni, mert a szerencsétlen Sportklub képtelen a a Final4-t élőben adni: az elődöntők helyett Mainz-Kaiserslautern és Dortmund-Nürnberg meccsek voltak, így szombat délelőtt adják le ismétlésben, szurkolja végig, aki akarja. Tegyük hozzá, hogy a döntőt is, ami az elmúlt két évben négypontos különbségekkel ért véget izgalmas végjátékokban, azt is csúsztatva adja a spanyol focimeccs miatt.

Montepaschi Siena a Maccabi Elite ellen megmutatta, miért jutottak el ideáig: az első félidőre az izraeliek lehajtott fejjel, könnyezve mentek le, mert nem számítottak ilyen szoros meccsre. 12 ponttal ment el a Siena, három negyeden keresztül uralták a mérkőzést, az történt, amit ők akartak. A pályán McIntyre 26 pontot dobott, de ez is kevés volt a győzelemhez, mivel a Siena sztárja, Stonerook korán faultproblémákkal került a padra. Ráadásul egészen hihetetlen, de 45 hármas kísérletük volt a mérkőzésen (11-et értékesítettek), pedig Lavrinovic kifejezetten szép centermunkákkal dolgozott, és szerzett 17 pontot.

A rengeteg izraeli szurkoló kiharcolta a továbbjutást a Maccabinak, amelyben Sharp és Garcia játszott különösen jól, de az erős kispadnak is köszönhető ez a győzelem, mivel sokkal többet tettek hozzá a maccabisok a padról. Az elmúlt öt évben négy alkalommal voltak döntőben a sárgák, összesítésben öt alkalommal lettek Európa legjobb klubcsapata, hétszer másodikok. A két évvel ezelőtti döntőhöz hasonlóan (73:69-es CSKA győzelemmel) megint az oroszokkal játszanak, akik szintén ötször győztek, négyszer vesztették el.



A másik elődöntőn, a Tau Ceramica vs CSKA mérkőzésen egyértelműen utóbbiak győzelmét vártuk, de a spanyolok végig partiban voltak az orosz sztárcsapattal, ahol egyszerre játszott nagyot Andersen, Smodis, Langdon és Siskauskas. A döntőre tartogatott Papaloukas és Holden is.  A Tauban, Dávid Kornél volt csapatában, Rakocevic-Planinic-Splitter hármas játszott jól, de sajnos ez is kevés volt, pedig megtalálták a játékot a moszkvaiak ellen.

Az Euroliga színvonaláról érdemes annyit elmondani, hogy a tavalyelőtti szezon legjobb ötösében ott volt Parker, Scola és Navarro mellett Papaloukas, míg a tavalyiban szintén ugyanők Parker nélkül, aki ekkor már a Toronto Raptorst boldogította

2008.05.02. 23:59 vl | 3 komment Címkék: tau siena euroleague2008 cska maccabi

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakoljteiscsorike.blog.hu/api/trackback/id/tr81451725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

darker_ 2008.05.03. 23:55:43

Csak a pontosság kedvéért: nem az izraeli válogatott és nem az EB-n, hanem egy izraeli klubcsapat az Euroligában.

Az okokat az izraeli külügyminisztérium honlapja így foglalja össze:

"Míg [Izraelben] a '70-es évek folyamán mérséklődött a sport és a politika összefonódása, addig a nemzetközi színtéren felerősödött, amint arab szomszédai 1973-tól a zsidó állam elszigetelésére törekedtek. Ez a taktika azonban kontraproduktívnak bizonyult: míg Izraelt minden ázsiai sportszövetségből kizárták, végül az európai sportszövetségek fogadták maguk közé, ami Izrael számára lehetővé tette, hogy olyan, a világ legnagyobb presztízsű nemzetközi versenyei között számon tartott rendezvények vegyenek részt, mint a "European Athletics Championships", a "European Swimming Championships", az UEFA labdarúgótornái, az európai kosárlabdaversenyek stb."

Forrás: www.mfa.gov.il/mfa/mfaarchive/1990_1999/1999/6/sports%20in%20israel

Egyébként érdekes téma, biztosan el lehet rajta vitatkozni.

olvasó 2008.05.04. 13:49:36

darker_
Köszi!
Mindezt lehetett volna a kommentek törlése nélkül is!

darker_ 2008.05.05. 00:11:56

olvasó: egyetértek. Éppen választ várok az ügyben.
süti beállítások módosítása