A Team USA sokkolta a világbajnokot és minket is

Egyesült Államok - Spanyolország 119:82 (31:22, 30:23, 25:18, 33:19)

Erre nem számítottunk. Már akkor látni lehetett, hogy ennek fele sem tréfa, amikor a 2. percben Kobe úgy törte át lakers-es csapattársa, Gasol blokkját, hogy szegény nyámnyila spanyol fiút a parkettből kellett összeszedni. Bryant rá se nézett.. Ekkor még 2:2 volt. Aztán megszerezték a vezetést az amerikaiak, és innentől nem volt megállás. Minden negyedet legalább 7 ponttal nyertek James-ék, akiken látszott, hogy véresen komolyan veszik az összecsapást, és igyekeznek a lehető legnagyobb különbséggel tudatosítani a spanyolokban és minden egyéb potenciális ellenfelükben, hogy senkinek semmi esélye nincs ellenük.

Abban bíztunk, hogy a spanyol csapat remek csapatjátékát és védekezését tudja majd produkálni, életveszélyes dobógépeik, és NBA-ben edződött belső emberei mindenhonnan veszélyt jelentenek majd az amerikai gyűrűre, és így komoly ellenállást tud majd kifejteni. Erre mi történik? Már a 7. percre 8 eladott labdánál tartottak, Navarro és Calderon azon versengett, hogy ki tud reménytelenebb dobást bemutatni (előbbi 2/10-zel, utóbbi 1/9-cel zárt a mezőnyből, csapatszinten 6/28-at hajígáltak a triplavonalon túlról), Gasol hozta a Celtics elleni teljesítményét (azaz hiába dobott egész jó százalékban, súlytalan volt), öcsi se váltotta meg a világot, Garbajosa a padon volt a leghasznosabb, az eddig Pekingben remeklő Rudy Fernandez is elszürkült. A 18 éves Rubio harcolt ahogy tudott, Mumbru ritkán lőtt, de akkor hibátlanul, és Reyes, a máskor szürke zongoracipelőnek tartott erőcsatár volt az egyetlen, aki méltó ellenfele volt az ellennek. El is jutott (75%-os dobószázalékkal) 19 pontig és 8 lepattanóig. A többiek a "ki tud több labdát eladni?" elnevezésű új spanyol népi játék megnyerésére koncentráltak. Szegény Raul Lopez igazságtalanul kevés időt (6 percet) kapott, így 1 turnoverével a mezőny végén kullog. A győztes pedig maga Pau, 5 egységgel. Egyetlen dícséretes teljesítmény az európaiak részéről, hogy megnyerték a lepattanócsatát (39:36). És megúszták egy ponttal szűkebb veréssel, mint tegnap a lányok.

Az amik? Lubickoltak. Az első félidőben nemcsak korábbi önmagukhoz képest különösen jól dobtak távolról (7/11, Anthony 4/5-tel nyitott), szerezték szokásos labdáikat, indultak, zsákolgattak, és élvezték az egészet. Röhögve dobták át a spanyol zónát, jól dolgoztak a palánk alatt is, 1-1-ben meg persze, hogy nem lehetett megállítani őket. Pedig ekkor még úgy-ahogy (legalábbis a második félidőhöz képest) jól tartotta magát a hispán válogatott. De így is kaptak 61 pontot egy félidő alatt, holott korábbi 3 meccsükön 66-ot engedtek átlagban, persze nem 20, hanem 40 perc alatt. Aki akart, az pontot dobott a tengerentúliak részéről, a végén már azzal alázták az ellent, hogy az eddig az olimpián 0 pontot termelő (egyébként láthatóan lelassult) Kidd-del is indításziccert dobattak. Természetesen egy másodpercig nem jelentett gondot, hogy a megszokottnál több faultot szedtek össze (Williams kipontozódott, Bryant, Anthony és Howard 4-4 hibával zárt), az egyik lement, a másik bejött, és legalább olyan jó volt, mint az egyik. Az 58%-os mezőnymutató szinte természetes náluk a sok zsákolás meg ziccer miatt, de ezúttal majdnem megcsípték az 50-et a trojkák tekintetében is (12/25). Döbbenet: 8-an értek el kétszámjegyű pontot! James 18-cal, Wade és Anthony 16-16-tal, Paul 14-gyel zárt, de Lebron és Chris (nem a Bosh) kolléga nem feledkezett meg a többiekről sem, 8-8 gólpasszt is kiosztottak. Tovább jelzi a csapat kiváló játékát és kiegyensúlyozottságát, hogy egy kivétellel mindenki legalább 50%-kal tűzelt a mezőnyből, és ez az egy is (nevezzük nevén a szégyenletest: K. Bryant-nek hívják) épphogy elmaradt ettől (4/9). (Teljes statisztika)

Mivel mi továbbra is azt szeretnénk, hogy legalább izgalmas meccset kelljen játszaniuk előbb-utóbb a most tényleg nagyon erős NBA all-starnak, ezért gondolkoztunk, hogy mi a 3 legfontosabb dolog ehhez:

  • Nem kérünk sokat, de azért tényleg legalább 20 alatt kéne tartani az eladott labdák számát.
  • Gyilkos százalékban kell értékesíteni a kinti dobóhelyzeteket.
  • Az egyénileg kiválóan védekező atlétákat lehetetlen helyzetbe kell hozni egy remekül kidolgozott csapatjátékkal.


Persze ha az amerikaiak ilyen formát futnak, mint ma, akkor mindez kevés, de talán nem fognak mindig így játszani. Amit még eldöntött ez a meccs: az amik csoportelsők, a spanyolok pedig csoportmásodikok.

A mai nap további meccseiről röviden:

Oroszország - Ausztrália 80:95 (Meglepetés? Nem annyira. Ezzel az Európa-bajnok a búcsúmeccsét játssza az utolsó fordulóban az olimpián.) (Statisztika)
Argentína - Irán 97:82 (Sima ügy, Manu 32 pont) (Statisztika)
Litvánia - Horvátország 86:73 (Ez is, bár elején 12-vel mentek a horvátok. A litvánok biztos csoportelsők.) (Statisztika)
Görögország - Angola 102:61 (pláne, az elején se mentek az angolaiak) (Statisztika)
Kína - Németország 59:55 (ez izgisebb volt, márcsak azért is, mert ez döntött, hogy Jao-ék vagy Dirk-ék folytathatják-e a 8 között. Jao 25 pont, 11 patti, Dirk 24,17. Az eredmény alátámasztására: a két csapat 123 mezőnykísérletéből komoly 38 célba is ért.) (Statisztika)

2008.08.16. 19:11 bzsozsi | 7 komment Címkék: férfi spanyolország team usa

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakoljteiscsorike.blog.hu/api/trackback/id/tr30618936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vanabi 2008.08.16. 22:24:35

A spanyolok védelme nulla volt. Ellenben volt 1-2 szép megmozdulésuk.

GodisMJ 2008.08.17. 08:22:31

és az MTV-nek sikerült eddig egy azaz 1! meccset leadni az 1-esen. csak gratulálni tudok nekik...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.08.17. 09:36:59

Lehet, hogy ezután több szerénység fogja jellemezni spanyolékat?

gastro, missing in action 2008.08.18. 16:50:03

lehet, hogy csak elaltatták az amerikaiakat, mint minket a friccek 54-ben a 8-3-ommal?! hát röhögnék, ha ez lenne...

vanabi 2008.08.19. 13:14:45

Ja, azon én is röhögnék ha összekerülnének a döntőben ahol péppé vernék az amerikaiakat .-)
süti beállítások módosítása