A Boston mehet tovább kikapni a konferenciadöntőbe

Nem a szofisztikált, taktikailag érett csapatkosárlabda ünnepe volt az utolsó Boston-Cleveland. Két atomjaira esett, mentálisan ingatag csapat brusztolt keményen, győzött végül az, ahol akadt egy ember, aki teljesen váratlan pontokat produkált a semmiből. Ez az ember P. J. Brown volt, aki harminckilenc évesen, kegyelemkenyéren, az utolsó egy percen belül berámolt egy olyan középtávolit, amiből fénykorában sem dobott be többet tízből kettőnél. Brown dobott egy tizest összesen, amikor az idei szezonátlaga a kettőt sem éri el.

Lehetne persze hiperpozitívan tálalni: két játékosgigász heroikus teljesítményéről marad emlékezetes a hétmeccses párharc mindent eldöntő csatája. Pierce 41 pont, James 45. Nekem mégis az egyes számú játékosgigász, LeBron James ijesztő sületlenségei tűntek föl jobban. Kulcsfontosságú pillanatokban három-négy olyan megmozdulása volt, amilyet igazi nagy játékos nem csinál. Az igazi nagy játékos is hibázik, dob gyufát, ad el labdát, passzol a tribünre, de kritikus pillanatban nem szór el teljesen fölöslegesen hárompontost a vonaltól másfél méterre, nem erőlködik három védővel a nyakán, amikor négy tiszta ember dekkol hármasvonalon. James NCAA-meccseket játszik néha. (Most pótolja.) Elképesztő képességű játékos, hihetelen fizikai adottságokkal (nem értem, hogy Török Péter miért tulsúlyosozza állandóan), nagyon sokat tanult is csapatjátékból az elmúlt öt szezonban, de még nem eleget. Sokkal megfontoltabban, átgondoltabban és kreatívabban kell játszania, ha a legnagyobbak közé akar emelkedni.

Van még ideje rá, még mindig csak huszonnégy éves. Viszont ehhez kellene neki egy piszok jó edző. Mike Brown nem az.

A Cleveland két körrel előbb hullott ki, mint tavaly. Ez visszalépés. Pláne egy fiatal, feltörekvő csapattól. Ilyenkor szokás edzőt váltani. Én már a tavalyi döntő után is megtettem volna, de nyilván nem lehetett, túl nagy sikernek tűnt a keleti győzelem, a Detroit kiverése. De az is látszott, hogy ez a csapat egyáltalán nincs összerakva. Nagyon tehetséges játékosokból áll, de ezek között a játékosok között alig van valami kommunikáció. Nincs csapatjáték, nincs elképzelés bizonyos helyezetekre.

(A közvetítésbe - Sport 1 - bevillantottak néhány képet az utolsó hétmeccses Cleveland-Boston csatáról. 1992-ben volt, az éppen kiöregedő Bird-McHale-Parish trióval felálló Boston kikapott a Brad Daughertys, Larry Nance-es és Mark Price-os Cavstól. Na, abban a Cavsban nem volt LeBron Jameshez fogható tehetségű játékos, viszont össze volt rakva rendesen, ott volt csapatjáték, csapatvédekezés. Sosem jutottak konferenciadöntőnél tovább.)

Ide olyan edző kell, aki úgy tudja átmosni James agyát, úgy képes idomítani, ahogyan Phil Jackson tette Michael Jordannel, Shaq O'Neallel és Kobe Bryanttel.

A Bostonnak sincs mit vigyorognia a kiszenvedett győzelem után. Kilóg a belük, nemfogják bírni. Már ahhoz is szerencse kell, hogy a kipihent, és a Clevelandnél ezerszer ravaszabb, kreatívabb, gyilkosabb Detroitot legyőzzék, de ha netán legyőznék, akkor sem lesz esélyük egy nagydöntőben, kapják akár a Lakerst, akár a Spurst, akár a New Orleanst.

Nem lehet bajnok, aki minden idők legrosszabb playoffba jutott csapata ellen (Atlanta Hawks) szenvedett, aki alig tudta elverni a nagyon kevés elképzeléssel játszó Cavalierst, aki képtelen idegenben meccset nyerni. (Bár ez utóbbi állítás matematikailag nem igaz. Csakhogy ez nem matekverseny, ugye.) Ebben a Bostonban épp annyira nem látszik a bajnoki potenciál, mint a Cavsben. Mégis, hogy a vérbe' nyertek annyi alapszakaszmeccset?

2008.05.19. 00:52 Jordán-Levegheő Mihály | 27 komment Címkék: boston cleveland playoff lebron james paul pierce p. j. brown mike brown

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakoljteiscsorike.blog.hu/api/trackback/id/tr24476179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mdi 2008.05.19. 03:56:01

Uhh, másfél órán keresztül írtam egy beszámolót, amiben a a negyedik negyed vége play by play volt, teleraktam érdeks cuccal, majd lazán kitöröltem. Most asszem megyek és iszom egy kis arzént.

Amúgy a Detroit valószínű tényleg megveri a Celtics-szet, istenigazából siralmas volt nézni, hogy mit szenvedtek a Cavaliers nevű egydimenziós streetball csapat ellen.

Jamesnek tényleg nem ártana egy EDZŐ, aki elmagyarázza neki, hogy nem biztos, hogy az a legeredményesebb, ha egy meccsen 3472-szer üti le a labdát. Ráadásul a végjátékban volt négy olyan hibája, amiből kettő is elég volt, hogy elmenjen a meccs (a feldobásnál nem zárta ki Piearce-t, kihagyott egy ziccert, kihagyott egy büntetőt, csúnyán kihagyta az utolsó 2-3 hármasát). That is not what champions are made out of...

Szegény Brown-t ne alázd, élete meccsét játszotta :).

mdi 2008.05.19. 04:09:58

Az NCAA meccses utalást nem értem. Egyetemen sok helyen sokkal összetettebb csapatjáték van, mint Clevelandban. Magyarázatot!

/Clevlandben elég egyszerű lehet a playbook:
1. Mindenki takarodjon el az útból, a Király 1-1-ezik, akármi van a végén dobni fog.
2. Adjunk egy elzárást a Királynak, oszt majd jól rásuhintja.
3. A Király betör, majd kiosztja valamelyik hármasdobónak.
4. Adjunk egy low screen Ilgauskasnak, aki majd jól bedobja a középtávolit.
5. Adjunk egy high screent Westnek/Szczerbiaknak, aki majd jól rádobja a hármast.
6. LBJ: 6? Annyi ujj nincs is a kezemen, azt már nem tudom mutatni!/

Combi a ballibes Ferkófan 2008.05.19. 08:25:20

James mellé igazolni kéne egy hasonló kaliberű játékost leginkább egy irányítót. Igaz ő is kiosztott 7,8 gólpasszt meccsenként de forwardként nem nagyon ezt kéne csinálnia.

valuska 2008.05.19. 11:11:57

persze, h kioszt ennyi assistot (ahogy kobe is), mert a csapdázások miatt kénytelen leosztani a labdát. ez nem a kidd-féle gólpasszolás!
érthetetlen a boston szenvedése, de jó párharc lesz a detroit ellen, csak a hazai pálya előnye ne legyen nekik elég. a detroit még védekezni is tud, ami nagyon jó, viszont nem tudnak sok pontot dobni zsinórban.

Mourinho már nem a király 2008.05.19. 13:52:47

James baromi jó játékos. Lássuk be, törvényszerű ha ennyit vállal nyilván hibázni fog, sajnos ez pont rosszkor sikerült neki.
Ha ezek is bementek volna akkor nyer a Cavs és MJ magasságába emelkedett volna :)
Valóban kellene egy jó edző. Mondjuk én nem értem a center pl. mit keres állandóan kint, meg féltávon pl.

Combi a ballibes Ferkófan 2008.05.19. 15:26:13

valuska: Kénytelen leosztani a labdát (ahogy Kobe is), viszont ha két hasonló kaliberű játékos lenne a Cavs keretében akkor elkerülhetők lennének a triplázások rajta. És lássuk be, hiába kénytelen leosztani a labdát általában ekkor sem teszi meg, ezért az előkelő 1. helye a labdaeladásokban :)
Ámbár Kobe irányító/alacsonybedobó poszton játszik, ahol sokkal természetesebb gólpasszt osztogatni mint James király posztján.

mdi 2008.05.19. 17:56:06

Kobe és MJ három meccsenként nem nyom(ott) annyi turnovert, mint LBJ.

Ami viszont nekem ezen a meccsen nagyon meglepő volt az az, hogy James tempót főleg elzárásból dobott, míg Pierce egyszerűen lealázta Jamest, vagy hatszor simán átdobta. Crossover és czakk, visszalép és czakk, sokszor egymás után. Azt hittem LBJ ennél jobb 1-on-1 védő.

Center: Ilgauskas post up-ból nagyon nem volt eredményes ezen a meccsen (sem), csak a középtávolik estek neki. A Cavs meg nagyon gyakran kihúzódik a palánk alól, hogy beférjen James, meg a három védő, aki megy vele, és főként magasan kapja a zárást.

Sokat aláztam James-t, de azt tényleg be kell ismerni, hogy fejlődött, mint kosárlabdajátékos az elmúlt 5 évben. De MJ-hez és Kobe-hoz hasonlítani még korai lenne. MJ és Kobe olyan CSAPATokban játszottak, ahol nem minden nekik volt alárendelve, más is érhetett labdához.

szpa 2008.05.19. 18:42:57

Sztem is uj edzo kéne, + néhány uj játékos.
MJ mellett volt 1 tanár Pippen, aki mindent tudott a kosárlabdáról, 1 rodman, aki 15lepattanót szedett meccsenként+a 215centerekre is rá lehetett állitani + 1 kukoc, valaha volt legjobb európai spiler (sabonis + petrovic megosztva).
Ugyanezigaz Koberol, O'neal + horry + fox elépkeszto hasznos emberek voltak (najó, oneal kicsit több :o)
LJ-nek (még) nincsenek ilyen társai, 1 varejao, 1vén wallace, 1 d jones ... bitang gyenge csapat.

Mindenesetre a Pistons megeszi ezt a Bostont

eibi 2008.05.19. 21:28:37

"nem értem, hogy Török Péter miért tulsúlyosozza állandóan"
azt hiszem, hogy én értem. Szerintem a "túlsúly" itt tömegben és nem hájban értendő. Az a rengeteg izom, amit 24 éves korára rápakoltak az most még jól néz ki, de az ő dinamikus, sok repkedéses játékával pár év és szétmennek az ízületei. Emlékezzünk vissza, hogy anno MJ és Pippen hogy néztek ki ilyen fiatalon. LBJ 5 év (29 évesen!) múlva elindul lefelé, mint szegény Vince Carter (ne legyen igazam). Nem felejt el kosarazni, csak nem tud majd felugrani, meg gyorsat lépni. Ez elkerülhető lett volna, ha szépen lassan építik fel az izomzatát és nem "pillanatok" alatt.
A túlsúly nem a mánap szól, hanem a jövőnek.

mdi 2008.05.20. 00:32:13

eibi, te mennyit láttad VC-t mostanában játszani? Mert az lehet, hogy már nem ugrik akkorát, mint 20 évesen, ez biológiailag nem is lenne lehetséges, de gyors még mindig az első lépése és tép még rendesen. Ráadásul rá aztán nem lehet ráfogni, hogy szétgyúrták. Igaz középsuliban tényleg nagyon vékony volt - érdemes megnézni youtubeon, nagyon vicces - de izom mondjuk kevesebb van rajta, mint MJ-n volt ennyi idősen.

Amúgy azért azt ne felejtsük el, hogy LBJ izületeinek jólétét egy teljes orvosi stáb figyeli árgus szemekkel. Gondolod a Cleveland kockáztat bármit az aranytojást tojó tyúkjával?

Nagyon naív vagy, ahogy Török Petya is, ha azt hiszitek, hogy James testömegét nem TERVEZték még kilóra. Ez nem a Budapest Bajnokság, srácok!

Combi a ballibes Ferkófan 2008.05.20. 07:49:29

Baxxa meg rohadt Spurs jutott tovább. Egyetlen csapat Nyugaton amitől féltem a Lakers-t :(

hhatvan 2008.05.20. 08:41:11

Mindenki temette a Spurst. Még Hajós Andrisnak is elúszott a tippmixe :)

Érdekes stat, h míg CP3 adott 14 assistot addig a többi csapattag összesen 4-et. Peja 3/11... nagyon gyengusz.

popovich 2008.05.20. 12:41:54

coach scott is megmondta, lesz ez még jobb is, a spurs a rutinnal nyerte a meccset, szakadék a 3pt%-ok között, azért az a 100 playoff győzelem popovichnak (nekem:) is biztos besegített, abban hogy ne remegjenek a kezek és a fejek belül.nagyon gratulálok a hornetsnek, borzasztóan jó kis csapat.
GO SPURS GO!
a jóslatom bejött, megpróbálkozom most is egyel: spurs-pistons döntő,hat meccsen visszük.

popovich 2008.05.20. 12:42:35

de előtte egy jó kis blogháború lesz itt a lakersesekkel.

hhatvan 2008.05.20. 13:08:15

Még nem tértek magukhoz. Bárki másnak örültek volna a konferenciadöntőben :)

Combi a ballibes Ferkófan 2008.05.20. 14:46:04

popovich 2008.05.20. 12:41:54

Kobe hazaküld benneteket 4-0-val, aztán Detroit ellen jöhet az újabb bajnoki gyűrű 4-2 :D

Combi a ballibes Ferkófan 2008.05.20. 14:46:40

Van itt egyáltalán rajtam kívűl Lakers drukker? :)

popovich 2008.05.20. 15:47:31

en ugy tudom itt mindenki az rajtam kivul :)

hhatvan 2008.05.20. 15:56:13

kikérem magamnak. nem vagyok lakers drukker! divat.

popovich 2008.05.20. 16:27:25

akkor mindenki irja le, melyik csapatnak szurkol, hogy legitimen lehessen egymasra dobalni a kakit ;)

juve27 2008.05.20. 17:34:47

Én '98 óta, amióta figyelemmel követem az eseményeket, San Antonio drukker vagyok, manapság Ginóbili a nagy kedvenc, viszont sajnos túl sok időm meg lehetőségem nincs követni az eseményeket, bár tegnap éjjel megnéztem a Hornets-Spurs hetedik meccset. Amikor visszajött az NO -3-ra és az alacsony srác felrakta a triplát, azt hittem hogy elúszik az egész, leadjuk a 15 pontos negyed elejei fórt, de szerencsére a srácoknak helyén volt az eszük.(meg az a dobás kimaradt,az ellentámadásból meg Parker dobott egy sima, ámde annál értékesebb duplát)
Duncan viszont szerintem csúnyán betlizett, a 3. és a 4. negyedben hihetetlen sok dobást elrontott, alig dobott pontot, de ez most belefért. A Lakers ellen össze kell szednie magát.
Go Spurs!

popovich 2008.05.20. 19:33:38

juve : duncan betlizeset kicsit a taktika reszenek erzem,valakinek muszaj leduplaznia, igy ginobili parker kinnt szabadon maradhat. marpedig duncannel kezdeni kell valamit,evente egyszer van rossz napja.ez mindig szerencsjatek a spurs ellenfeleinek

Combi a ballibes Ferkófan 2008.05.20. 21:21:05

94-től 96-ig Orlando drukker, onnantól Lakers (O'Neal miatt előszőr), de Kobe játéka jobban megtetszett, így O'Neal távozását követően is maradt a Lakers szeretet :)
Régi szép idők mikor még DSF-en lehetett NBA-t nézni az volt az igazi :D

Combi a ballibes Ferkófan 2008.05.20. 21:21:56

*először* mielőtt szó érné a ház elejét :)

popovich 2008.05.20. 23:22:44

jajaja :) en a screensport-on tanultam angolul. meg az a majom a sat1-en...

eibi 2008.05.21. 00:52:34

kedves mdi,
Tudom, hogy mit beszélek, orvos vagyok. Ha nem változtat a játékstílusán és nincs "Karlmelón"-ból a srác, szétmennek az ízületei. (Malone pedig nem hatalamas ugrabugra tudományáról volt híres. néhány évig fiatalon még úgy ahogy, de közelébe nem volt LBJ akrobatikájának).

"Nagyon naív vagy... Ez nem a Budapest Bajnokság, srácok!"

Ez igen. Beszólni én is tudnék... ...de minek.

Combi a ballibes Ferkófan 2008.05.21. 08:06:14

Na ha marad a tendencia (Boston veretlen hazai pályán), akkor még el is kaphatják a Detroit-ot egy 4-3-al. Minden esetre most 1-0 a Celtics-nek. Remélem Detroit nem jut a döntő közelébe, ki nem állhatom a Detroit játékstílusából fakadó 70-80 pontos meccseket.
süti beállítások módosítása