Feltámadás sztornó: viszlát jövőre, Mr. Kidd!

A 2007/2008-as szezon három nagy "félidei" cserebiznisze közül kettő már biztosan elbukta a hozzá fűzött remények beváltását. A szezon közben jelentős szerkezeti változáson átesett Phoenix Suns 4-1-re veszítette el a San Antonio elleni párharcot és Shaquille O'Neal reményeit az ötödik gyűrűre. Steve Nash méltó elbúcsúztatása után ezúttal a másik veterán irányítónak, a 35 éves Jason Kiddnek kívánunk minden jót a nyárra; igaz, vele Pekingben még találkozhatunk. (New Orleans - Dallas, 4 - 1)

Előrebocsátom, hogy a legkevésbé sem tartom kívánatosnak, hogy egy irányító pontban, lepattanóban és gólpasszban egyaránt közel kétszámjegyűt átlagoljon. Jason Kidd idén éppen a Hornets ellen húzta be szezonbeli 13. és karrierje 100. tripla-dupláját, közülük tizenkettőt a Nets mezében.



Ez egyértelműen hihetetlen fizikumáról, sokszínűségéről, motivált játékáról tanúskodik, miközben vádlón nehezedik a csapattársakra. Ahol egy nem éppen Magic Johnson-felépítésű irányító 8 lepattanót átlagol, ott ugyanis gond van a magasemberekkel. Aki tehát azon siránkozik, hogy Jason Kidd a trade után már csak összesen egyetlen tripla-duplát tudott összehozni, rossz nyomon jár.

Vegyük elő ismét a számokat! Kidd az alapszakasz Dallasnál töltött utolsó 29 meccsén 1.4 ponttal, egy gólpasszal, 1.7 lepattanóval, 2 perccel és majdnem egy eladott labdával kevesebbet átlagolt, mint az előző 51 meccsen New Jersey-ben. Mindeközben 0.6-del fejlődött labdaszerzésben, 10%-kal a távoli dobások pontosságában és 6%-kal a mezőnykísérletek hatékonyságában. (Dallasi átlagai a karrierátlagoktól csak pontszerzésben maradnak el jelentősen.) Ezek a változások az alapszakaszban, úgy gondolom, nem nevezhetők igazán számottevőknek. Több segítség pattanóban, kevesebb rohanás-kevesebb gólpassz-kevesebb eladott, több tiszta dobóhelyzet-jobb dobószázalék. Semmi olyasmi, ami egy "menetközbeni" csapatváltás után igazán meglepő volna. (Forrás)

Nézzük hát a rájátszást: sikerült-e számszerűen felnőni a téthez? Sikerült-e javítani a statisztikákon? A dallasi átlagokhoz képest a következő változtak jelentősen: +1 perc, -2.7 gólpassz (!), -1 eladott labda, -0.7 labdaszerzés, és sajnálatos -19% (!) a büntetővonalról. Ez a rájátszásbeli teljesítmény a korábbi rájátszás-átlagaihoz képest jelentősen gyengébb percben, pontban, asszisztban és büntetőzésben, míg erősebb dobószázalékokban, és kevesebb eladott labdában. Bár egy ilyen tapasztalt és megkérdőjelezhetetlen klasszisú játékostól kifejezetten fejlődést vártam volna a rájátszásra, a számszerű mutatói nem romlottak katasztrofálisan.

Annál katasztrofálisabb volt látni kettejük párharcát a New Orleans-i Chris Paullal. Az MVP-címre is esélyes 23 éves irányító ugyanis játékával cáfolta a Playoff-tapasztalat jelentőségét, nem csak a(z egyébként is lenyűgöző) alapszakaszbeli statisztikáit javítgatta tovább (messze Kidd fölé növelve őket), de egyértelműen csapata vezére volt az 5 meccs során, Kiddet pedig gyorsaságban, pontosságban, ponterősségben is lejátszotta a pályáról. Remélem, mindenki jól megjegyezte kettejük jeleneteit, mert a magasabb és erősebb Kidd ritkán marad alul ennyire egyértelműen az ellenfél irányítójával szemben védekezve.

Lehet, hogy Jason Kidd szellemileg sem a legfelkészültebb állapotban játszotta végig a mérkőzéseket - erre utal a gyenge büntetőzés és az a bizonyos taglózás is -, az viszont egészen biztos, hogy fizikailag alulmaradt Paullal szemben. Ezzel pedig egyszerre siratom Kidd gyorsaságát, és üdvözlöm Chris Paul nagyságát.

A liga négy legjobb gólpasszadója közül a két veterán már nyaralhat, míg CP3 és a 24 éves Deron Williams a Jazzből még a parkettet koptatja. (Utóbbi kettő a 2005-ös draft 4. és 3. választottja volt...)

Egy szó motoszkál a fejemben, de nemigen akar előjönni...Áhá, megvan!

Generációváltás.

2008.04.30. 16:27 darker_ | 5 komment Címkék: nba playoff jason kidd dallas maverics new orleans hornets chris paul

A bejegyzés trackback címe:

https://zsakoljteiscsorike.blog.hu/api/trackback/id/tr63448847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muggsy bogues 2008.04.30. 21:54:16

Miért kell ennyit foglalkozni Kidd-del, nagyszerű játékos, de Chris Paul sokkal jobb. Több szót érdemelne a Hornets és Paul, sokkal kisebb háttérből építkezve alázták le a Dallas Nowitzkistül, Howardostul, Stackhouse-ostul, hogy Jason Kiddről ne beszéljünk.
Chris Paul zseniális, ilyen jó irányító szerintem nem volt az NBA-ben Magic Johnson óta.

darker_ 2008.04.30. 22:01:25

muggsy: nagyjából egyetértek, és szerintem ez a posztból - bár nem erről szól - ki is derül. A bejegyzés mintegy búcsúzóul tiszteleg Kidd előtt, a cserével kapcsolatos óriási elvárásokra és Kidd jelentőségére való tekintettel. A generációváltást pedig nehéz lenne féreérteni. ;)

Lesz még poszt Paulról, Hornetsről is, bőven megérdemlik. Köszönöm a hozzászólásod!

Jordán-Levegheő Mihály 2008.05.01. 02:49:54

Chris Paul nagyon messze van még attól, hogy egy lapon lehessen emlegetni Magic Johnsonnal. Majd tíz év múlva meglátjuk. (Szerintem egyébként Paul egyszerűen túl kicsi ahhoz, hogy a legnagyobb játékosok közé emelkedjen.) Volt már néhány ilyen nagyon reményteljesen induló fiatal irányító az NBA történetében.

popovich 2008.05.01. 04:21:14

szerintem klasszis.az összehasonlítás teljesen felesleges,20 évvel később van.túl alacsony?? iverson szintű technika + ész + önzetlenség. valaki szerint mindig pelé lesz a legnagyobb focista (bocs a focis viccért itt..:)

darker_ 2008.05.01. 12:21:38

Én azért még várnék pár évet az ítélettel (igaz, CP3 addigra sem nő magasabbra, Jordán :P ), az biztos, hogy generációs tehetségről van szó. Egy posztot megér majd, mennyi játékelemben és hogyan képes hasznosítani magát.
süti beállítások módosítása